Tähtäimessä mitattavat liiketoimintahyödyt
Nykyaikaisen liiketoimintatiedon hallinnan ytimessä ovat datan laatu ja saatavuus. Kun perusta on rakennettu kunnolla, on visualisoidun raportoinnin ja älykkäiden analytiikkaratkaisujen kehittäminen usein nopeaa ja intuitiivista.
Henri Höglundin tehtävänä on tuoda BI:n (business intelligence) ja analytiikan uusimmat mahdollisuudet kaikkien Elisan asiakkaiden ulottuville. Urapolku on kuljettanut turkulaislähtöistä diplomi-insinööriä keskisuuren yrityksen IT-hallinnon kautta Fenix Solutionsiin – ja liiketoimintakaupan myötä Elisalle. Ison talon voimavarojen ja laajennetun tiimin ansiosta muutos on ollut varsin mieluinen. Mutta miksi juuri data ja analytiikka? ”Koen edistyneen analytiikan ja koneoppimisen erittäin mielenkiintoiseksi osa-alueeksi: matkani varrella olen päässyt erilaisten asiakasprojektien kautta konkreettisesti näkemään, miten dataa oikein hyödyntämällä saavutetaan mitattavia liiketoimintahyötyjä – ja niitä haluan työni kautta tuoda jatkossakin mahdollisimman monelle toimijalle”, Höglund sanoo.
Uusia asiakkaita ja poistuman minimointia
Data- ja analytiikkatiimin ratkaisuarkkitehti tuo tyypillisesti osaamisensa asiakkaiden myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun prosesseihin. Silloin työtä tehdään asiakkuudenhallintaratkaisun, kuten Microsoft Dynamics 365:n, päälle. Power BI yhdistää ja visualisoi eri tietolähteitä, ja helppokäyttöinen itsepalveluraportointi tarjoaa johdolle selkeän tilannekuvan päätöksenteon tueksi. Höglundin tiimin hyödyntämiä teknologioita ovat muun muassa Microsoft SQL ja Azure Machine Learning.
”Rakennamme päivittäistä liiketoimintaa ja asiakaskokemusta palvelevia dataohjaavia ratkaisuja. Autamme koneoppimisen ja automaation avulla asiakkaitamme hankkimaan uusia asiakkaita ja pitämään kannattavat nykyasiakkaansa. Teemme uusasiakashankinnasta mahdollisimman helppoa tunnistamalla analytiikan avulla potentiaaliset kontaktoitavat. Asiakaspoistuman minimoinnissa käytämme muun muassa viestinnän sävyä arvioivaa sentimenttianalyysia, jotta yritys voisi reagoida muutoksiin ennen kuin on myöhäistä”, esimerkittää Höglund.
Asialleen omistautunut asiantuntija listaa muutamia teemoja, joita kannattaa juuri nyt pitää silmällä, kun kiinnostuksen kohteena ovat data ja edistynyt analytiikka.
1. Datan laatu ja saatavuus – modernit tietovarastot pilvestä, kuten esimerkiksi Microsoft Azure Data Platform. Kyseessä on itseään ruokkiva kokonaisuus, jossa data on käytettävissä ristiin eri toimintojen välillä.
2. Koneoppiminen ja prediktiivinen analytiikka ennustamisen ja päätöksenteon tukena sekä prosessien automatisoinnissa.
3. Power BI – helpot tavat luoda itse raportteja ja visualisoida dataa juuri omiin tarpeisiin.